Kockica zdravlja
Sigurno često
pomislite kako zdrava hrana mora biti i nužno neukusna. Čokolada je dokaz da to
ipak nije tako. Osim onima koji je ne vole, a mislim da je to rijetkost. Kroz
historiju čokolada je poznata i kao „božanska
hrana“, zbog svog unikatnog ukusa koji uvijek razveseli naše okusne pupoljke. Nekada
su samo bogati i ugledni ljudi imali priliku osjetiti čari tog predivnog ukusa,
a danas nam je dostupna svima, i u raznim oblicima i ukusima.
Preuzeto sa:http://metro-portal.hr/img/repository/2009/11/medium/tamna_cokolada_cor.jpg |
Najomiljeniju hranu
ljudske populacije ne krase samo svojstva lijepog ukusa,nego i mnogi zdravi
sastojci koji pozitivno utiču na naš organizam. Poznato nam je svima da
čokolada podiže raspoloženje i pozitivno utiče na rad srca. Ovo se naravno
odnosi na tamnu čokoladu sa većim procentom kakaoa u svom sastavu. Što je
tamnija čokolada to je i zdravija.
5 dobrih razloga zbog kojih se ipslati
jesti tamnu čokoladu
1. Zdravlje
srca - Tamna
čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja
potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava
protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog)
kolesterola.
2. Antidepresant - Čokolada sadrži serotonin, koji
djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada
je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan
zaljubljenih.
3. Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su
antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću,
žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog
starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
4. Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus,
tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne
čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I
ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer
poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
5. Važni minerali - Poput drugih predstavnika
biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je
bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.
Preuzeto sa: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/5-razloga-da-jedete-tamnu-cokoladu
Tamna
čokolada je pravi izbor za sladokusce koji se bore sa viškom kilograma, i
pokušavaju ih se riješiti. Ukoliko vam teško pada odvojiti se od slatkog
užitka, tada je čokolada sa najmanje 70 % udjela kakaoa u svom sastavu pravo
rješenje za vas. Ona također djeluje i kao dobar antioksidans, tako da će imati
višestruku funkciju u vašem organizmu.
Preuzeto sa: http://www.dijeta.co/wordpress/wp-content/uploads/2011/02/tamna-cokolada.jpg |
Slobodno se
počastite tamnom čokoladom, ali nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro,
ali nije dobro ako ju jedete previše. Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je
dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži. Najzdravija
je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.
Preuzeto sa:http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/5-razloga-da-jedete-tamnu-cokoladu
Sve ima svoje prednosti
i mane, tako i naizgled bezazlena namirnica može prouzrokovati neželjene efekte, ukoliko ne pazimo sa unosom.
Loše
strane su :
- čokolada sadrži oksalate koji se izlučuju kroz urin i mogu doprinijeti stvaranju kamenca u bubrezima (međutim ovo je problem samo ako jedete velike količine čokolade)
- osobama sklonim migrenama je čokolada često okidač za glavobolje
- čokolada je kalorična pa je umjerenost poželjna
- s obzirom da sadrži manje količine kofeina, tamnu čokoladu ne biste trebali jesti pred spavanje
Preuzeto sa: http://www.zdravosfera.com/crna-cokolada-hranjive-vrijednosti-sastav/
Preuzeto sa: http://www.ljepota.ba/slike/tamna%20okolada.jpg |
Čokoljupci
ovo su radosne vijesti za sve nas. Užitak u hrani može biti i zdrav, ukoliko se
odlučite na par kockica tamne čokolade. Umjerenost je poželjna čak i kod ovako
zdrave namirnice. Čokolada je ipak kalorična, pa bi trebalo pripaziti sa njenim
unosom. Ovaj rizik je moguć samo kod pretjerivanja, tako da umjereno
konzumiranje neće pokvariti radost uživanja u vašoj omiljenoj namirnici.
No comments:
Post a Comment