Friday, June 12, 2015

Kockica zdravlja

Sigurno često pomislite kako zdrava hrana mora biti i nužno neukusna. Čokolada je dokaz da to ipak nije tako. Osim onima koji je ne vole, a mislim da je to rijetkost. Kroz historiju čokolada je  poznata i kao „božanska hrana“, zbog svog unikatnog ukusa koji uvijek razveseli naše okusne pupoljke. Nekada su samo bogati i ugledni ljudi imali priliku osjetiti čari tog predivnog ukusa, a danas nam je dostupna svima, i u raznim oblicima i ukusima.
Preuzeto sa:http://metro-portal.hr/img/repository/2009/11/medium/tamna_cokolada_cor.jpg

Najomiljeniju hranu ljudske populacije ne krase samo svojstva lijepog ukusa,nego i mnogi zdravi sastojci koji pozitivno utiču na naš organizam. Poznato nam je svima da čokolada podiže raspoloženje i pozitivno utiče na rad srca. Ovo se naravno odnosi na tamnu čokoladu sa većim procentom kakaoa u svom sastavu. Što je tamnija čokolada to je i zdravija.



5 dobrih razloga zbog kojih se ipslati jesti tamnu čokoladu

1. Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.
2. Antidepresant - Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.
3. Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.
4. Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.
5. Važni minerali - Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom.

Tamna čokolada je pravi izbor za sladokusce koji se bore sa viškom kilograma, i pokušavaju ih se riješiti. Ukoliko vam teško pada odvojiti se od slatkog užitka, tada je čokolada sa najmanje 70 % udjela kakaoa u svom sastavu pravo rješenje za vas. Ona također djeluje i kao dobar antioksidans, tako da će imati višestruku funkciju u vašem organizmu.
Preuzeto sa: http://www.dijeta.co/wordpress/wp-content/uploads/2011/02/tamna-cokolada.jpg
Slobodno se počastite tamnom čokoladom, ali nemojte pretjerati. Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako ju jedete previše. Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži. Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.
Sve ima svoje prednosti i mane, tako i naizgled bezazlena namirnica može prouzrokovati neželjene efekte, ukoliko ne pazimo sa unosom.
Loše strane su :
  •  čokolada sadrži oksalate koji se izlučuju kroz urin i mogu doprinijeti stvaranju kamenca u bubrezima (međutim ovo je problem samo ako jedete velike količine čokolade)
  • osobama sklonim migrenama je čokolada često okidač za glavobolje
  • čokolada je kalorična pa je umjerenost poželjna
  • s obzirom da sadrži manje količine kofeina, tamnu čokoladu ne biste trebali jesti pred spavanje
 Preuzeto sa: http://www.zdravosfera.com/crna-cokolada-hranjive-vrijednosti-sastav/

Preuzeto sa: http://www.ljepota.ba/slike/tamna%20okolada.jpg

Čokoljupci ovo su radosne vijesti za sve nas. Užitak u hrani može biti i zdrav, ukoliko se odlučite na par kockica tamne čokolade. Umjerenost je poželjna čak i kod ovako zdrave namirnice. Čokolada je ipak kalorična, pa bi trebalo pripaziti sa njenim unosom. Ovaj rizik je moguć samo kod pretjerivanja, tako da umjereno konzumiranje neće pokvariti radost uživanja u vašoj omiljenoj namirnici.

No comments:

Post a Comment